Bali och Bajskaffe

På väg hem såg jag filmen Eat, pray, love, bara några timmar efter att jag lämnat Bali var jag tillbaka i värmen, vänligheten och ödmjukheten. Det finns en respekt och välvilja inför allt levande som nästan går att ta på. Istället för att låta Bali vara ett retreat och ett härligt minne så låter jag det genomsyra mig och följa med som en känsla även här hemma. Vår taxichaufför Gusti sa att om resten av Indonesien kollade mer på Bali skulle slitningar mellan olika religioner vara bättre. Jag tänker att om hela världens kollade mer på Bali skulle mänskligheten finna sinnesfrid.

Visst fanns det massa eländighet och nersmutsning, sönderfall av både natur och människor men allt fick plats. Allt fick plats och respekterades som att det var en del av hela livet. Som armbandet som vi fick, som många balineser också hade på sig. en röd, svart och vit tråd snurrade runt varandra, en symbol för brahma, vishnu och Shiva. Födelsen, livet och döden. Alla faser behövs. Det kan vara ditt hela liv, men också ett projekt litet som stort, som att städa köket, laga en målmat eller ett större projekt på jobbat. Här springer vi från smärta och död som om det vore något som vi kan undvika. Något magiskt händer när allt blir accepterat och respekterat. Alla aspekter av livet.

Dessa blommor fanns överallt, på den nybäddade sängen, på marken, i håret som en påminnelse att allt är vackert, inte som på 1700-talet när man sprutade parfym för att dölja att det som stank . Allt är en del av livet, av flödet och moder jord, tom den aparat som du nu läser detta ifrån är en del av moder jord

Jag har haft min yogapraktisering i över 15 år, mitt mål har varit att bli fri, det är det fortfarande. De senaste åren har de högre chakrana, energierna kallat på mig, meditation, andlighet, energiarbete. Jag har sett saker klarare och tydligare, känt en närvaro av något högre en kontakt som jag längtat efter, men jag har fortfarande inte känt mig tillfreds. På mattan ja, i meditation ja, så fort jag varit i min praktisering så är jag där, 100% levande. Men ju mer jag flydde in i mig desto mer stördes jag av det yttre. Mina relationer blev inte bättre, snarare sämre, jag tappade aptiten på mat och på livet, det ändå som var härligt var att yoga, meditera eller att jobba med yoga, eller kroppsbehandlingar och hjälpa andra vidare. Jag blev mer och mer dränerad och tappade sugen på livet, jag började skala av och delade in våren i före och efter Bali, jag bara visste att det skulle ske ett skifte, visste inte hur, bara ATT, jag skulle komma hem mer som mig.

DET GAV BALI MIG MED BESKED

Hela livet, jag är sugen på hela, alla aspekter, disk som sex som festivaler, ge mig mer!!!!

På bali är ceremoni och ritualer viktiga, att visa sin vördnad och tacksamhet för livet och allt levande, gudarna är något ständigt närvarande som är förkroppsligat i oss, en av aspekt av livet och mänskligheten, genom ritualer kan vi se och acceptera alla aspekter.

Det fick mig att tänka på vilka ritualer har jag i mitt liv? Först tänkte jag att jag inte hade några, men sen tänkte jag ett steg till, jag har en massa ritualer, saker som jag gör varje dag utan att riktigt vara där, borsta tänderna, dricka kaffe, hämta barn. Först har vi grunden, det är vad vi gör oavsett om det är asnas (yoga positioner) på mattan eller om det är att klä på sig, borsta tänderna. Det är jordelementet, det är konkret och fast. Det är neutralt och det bara är. Nästa aspekt är hur det flödar och rör sig, allt från tankar, blodet, rörelsen, närvaron, i mina vardagliga ritualer som disken inser jag att jag sällan har lust att göra dem, men jag längtar efter att ha det rent och snyggt runt mig. Att kultivera det jag är sugen på kräver lite discipline, att rikta min lust till det jag gör och inte värdera det ena bättre, högre än det andra. Nästa aspekt är syfte, mitt och sakens, att kultivera en motståndskraft, mentalt och fysiskt en eld som gör att jag inte ger upp på mig själv när det yttre känns överväldigande, för de yttre är alltid neutrala, det är min inställning till situationen som skapar drama, som när min väska stannade i Dubai ett dygn längre än mig. DÅ var jag så tacksam för allt jobb jag gjort, jag var där ändå, världen gick inte under , jag var på Bali, det var varmt, jag hade allt jag i den stunden behövde och resten litade jag på att det skulle lösa sig. SOM det ju så klart gjorde. Den fjärde smaken, aspekten är kärleken, den villkorslösa kärleken, att låta bli att stänga hjärtat även när det gör ont, att återkomma till kärlek. Att ta in alla känslor och känna dem, inte stoppa undan dem eller analysera dem. Att känna smärta, ilska, extas. Att känna är väldigt frigörande. En känsla vill kännas, upplevas känslan är neutral, upplevelsen är neutral – dramat kommer från dina tankar. ”Hjärnan är ett organ, dess uppgift är att tänka men den är inte du” – Johanna Hector

När vi kan blanda samman dessa ingredienser i en ren mix får vi det 5e elementet. Det dyker upp i ditt uttryck. Både hur du uttrycker dig i den yttre världen men också i den inre, för dig själv.

Yogans, livets alkemi är att rena, läka och bli tydlig i alla aspekter, från vad du gör, till var din uppmärksamhet flödar, din eld att stå upp för och orka, att känna och älska villkorslöst. När alla elementen jord, vatten, eld och luft är i harmoni skapas det 5e elementet. The supreme being

Men det gäller att bönorna renas och att du renar dina tankar så att du inte hänger upp dig på att det varit bajs. Om DU blandar bajs i kaffe kommer det påverka upplevelsen och det är vad du kommet att uppleva med dina smaklökar.

Ritualen vi har gjort under veckan har sett i princip lika ut varje dag, men den har renat och lyft olika element varje dag och i slutänden var det en väldigt i brist på bättre ord gudomlig upplevelse, precis som kaffet, eller orgasmen, känslan av kylan när jag kallbadar. När jorden, vattnet, elden och luften i mig är glasklart blir och den högre upplevelsen större.