Am I free??

Vad är det som driver oss? Ja för mig är det frihet. Men hur vet man om man är fri, när blir man det, eller är det grader.

När jag känner efter blir svaren på det ointressanta, för är det en destination så är jag inte framme än och vad gör det med mig? Det får mig att känna mig trasig och ofärdig, frustrerad och skavig på insidan.

Kan det var en kompass, en riktning, det som driver mig genom livet, gör att jag tar beslut som får mig att känna sinnesfrid och att sträcka på mig i mig själv, att leva mer avslappnat.  Just nu är det så jag ser det. Det där lilla ordet ”Just nu”, det skapar en frihet i mig, friheten att inte behöva vet, att kunna växa, ändra mig och ta nya perspektiv.  Hur vi uppfattar något., är det inte bara en fråga om varifrån vi tittar på det?

Så till dagens insikt om telefoner och skärmar.

Dagen blev inte som tänkt, en krasslig kille gjorde att jag fick styra om dagen för att vila hemma istället för att hålla meditationsklass. Så snabbt fick jag dyka in i telefonen och koncentrerat meddela kunder, barnomsorg och diverse pappor (ok, bara dom som varit inblandade in mina barn, ja och en av kunderna är ju iosf pappa men det har inget med mina barn att göra….. 😉 När jag fixade och grejade började lilleman närma sig förmiddagsvila och talade om det högre och högre. När siktet var inställt på lösa uppgiften bekom gnället mig inte så mycket…. Men sen, när det akuta fixandet var klart låg det ett sug kvar kopplat till telefonen, något som egentligen inte var viktigt men det drog mig iaf, en känsla av ”jag ska bara” utan ett tydligt vad är detta bara.  Jag insåg att det ligger något här, i min relation till min telefon. Första reaktionen var ok, jag ska stänga ner, koppla bort och ta avstånd, nästa tanke var men då kan ingen nå mig och så var jag inne i en tankeloop tills jag insåg att jag slutat andas, jag missade vad som pågick framför mig och jag fortfarande var ägd av telefonen.

Jag suckade djupt, släppte den subtila spänningen som fanns i kroppen, fuktade läpparna, släppte käkarna och andades djupt.

Vad är frihet för mig? Jo att kunna välja, att ha fler möjligheter, att se dem och att ta den väg som leder mig till mig. Kort sagt, de två alternativ som först fanns, göra inget eller begränsa telefon användandet är två stängda val, de leder till smärta och att blunda på ett eller annat vis.

Kan frihet i detta fall vara att använda telefonen medvetet? Men öppna ögon kan jag se när det är viktigt att be tex barnen att vänta och när det är viktigare att lyssna på dem. För visst finns båda de alternativen. Att bara se sina barn och sätta dem först och att bara se till sig själv och sätta sig själv först. Är det inte en balansgång?

Måste vi inte hela tiden göra val? Har inte varje val en konsekvens som är beroende av så många parametrar att man kan bli galen??

Därför sätter jag min kompass på vad får mig att känna mig fri och då blir valet en smula lättare.

XOXO