Pengar vs kunskap

Får du det du betalar för?

Eller betalar du för vad du får?

Jag var på ett möte för hjälp med min ekonomi, ffa deklarationen, något som både skapar oro och förvirring i mitt liv och mitt företagande. I takt med att han berättade hur han kunde hjälpa mig rann stressen av mig, jag kände ju mer han pratade att jag var villig att köpa det han sålde och betala mer än jag egentligen var bekväm med., för att jag VET att när jag inte oroar mig är jag bättre på livet och då håller jag mig frisk, drar till mig fler kunder, har roligare och mår bättre.

Det får mig att tänka att vi är många som betalar oss ur saker som stjäl vår energi. Allt från matkassar, barnomsorg, städhjälp, bygghjälp allt detta för att må bättre.

Idag poppar det upp nya massörer och yogalärare lite varstans, i ett större perspektiv gör det mig så glad, att vi blir fler, att fler hittar till yoga och det kommer gynna den stora gemenskapen. I det lilla perspektivet blir jag rädd för min egen överlevnad, att folk inte ska tycka om mig, eller välja mina klasser.

Inom de flesta andra branscher ökar kostnaden för en tjänst ju mer erfarenhet och kunskap den som utför tjänsten har, men inte inom friskvårdsbranschen.

Så hur ska du veta, om du betalar 650kr/h för en massage där massören just gjort klart sin utbildning eller massören har masserat i 10år och har 15 olika vidareutbildningar med kunskap i sin ryggsäck. Betalar du för det du får?

Visst är det så att massage är massage, spänningar släpper, smärta lindras, cirkulation ökas osv… Men det finns en faktor som inte tas med i detta och det är medvetenhet, vi kan göra en massa coola grejer utan att vara medvetna, att lita på det högre som i detta fall är teknikerna, men en massör/yogalärare som har praktiserat länge har en mycket större närvaro och medvetenhet bakom teknikerna vilket faktiskt gör att du får en mycket större effekt på din hälsa och välmående. Men det är saker som de flesta av oss inte riktigt känner till, det som sker under ytan, bakom kulisserna, energin och kvantfysiken i det. Detta är det som avgör om du av en slump får en bra effekt för din hälsa eller om du faktiskt får det du behöver för att växa och expandera. Att gå från smärtfri till fri och levande.

Friskvård jobba med att förebygga och förhindra, men ffa utöka hälsa så att vi har mer utrymme innan stressen tar oss. Men där slutar många, när det inte skaver mer då kommer jag inte på yoga eller går på massage. Men det är då dessa tekniker funkar som bäst, när du jobbar för att få en större platform av hälsa att stå på, när du jobbar stärkande snarare än läkande.

När du säger att du ska gå och träna, vad är det då du tränar på? Vilka förmågor är det du övar upp och vad ska du ha dem till? Jag skulle vilja svara på det och säga oavsett vilket ditt varför var så tränar du på att vara mer DU, kanske en med starkare muskler, bättre kondition, lägre stress tålighet, men det är dig, det är dig du tar hand om. Din kropp, ditt hem, ditt jobb. Varför är vi mer benägna att lägga vår tid och energi på de yttre omständigheterna, när de inre omständigheterna är THE GAMES CHANGER.

Så frågan är ska jag och andra lärare/massörer med stor erfarenhets ryggsäck höja våra priser för att signalera att här får du mer, för att visa att det som pågår under ytan att det som jag verkligen säljer. Det är vad du verkligen behöver, vad jag verkligen behöver, vad världen verkligen behöver eller ska vi fortsätta gå runt och förminska oss själva till tänkande mekaniska rörelseapparater, yoga till en bra streching och massage som något lyxigt.

Eller är det så att jag ska vakna och berätta för världen att hos mig får du mycket MER än bara en behandling för kroppen, här får du ett ökat välbefinnande som spiller över i ALLA aspekter av ditt liv. Det kommer påverka allt där du är.

Hur vill du bli ihåg kommen?

Igår gick min mormor vidare. Sorgligt kanske är din första tanke… När jag tänker på det är det mer som att min mammas mamma dog, eller en människa som fanns i mitt liv för väldigt länge sedan.

Jag sörjde den mormor jag inte hade för länge sedan, visst fanns det stunder när jag var liten då vi spelade spel och läste böcker, sjöng och gjorde sådant som man gör med sin mormor. Men mest minns jag allt det dåliga samvetet, den tunga känslan av att inte vara tillräcklig. Visst kan jag idag se hur mycket hon önskade kärlek. Men villkoren den kom med var för höga för en tonåring/ung vuxen, när jag flyttade hemifrån bröt jag kontakten. Jag kan se hur mycket närhet och kärlek som gick vilse bland ”göra rätt” ”vara rätt” hur de emotionella såren färgade energin och handlingarna.

Det sorgliga är att jag inte klarade av att fortsätta ha en relation med min mormor och när jag var stark nog att inte brytas ner av ett samtal med henne, hade så mycket tid runnit att det liksom inte fanns något kvar.

Jag ångrar inte något val jag gjort kring denna relation. Jag ser inte att barn ska formas in och älska och respektera vuxna bara för att de är släkt. Mitt hjärta säger att familj väljer man med hjärtat. Villkorslös kärlek och respekt finns bara där just det tillåt och det kan inte krävas för då är den inte villkorslös.

Bara för att en relation är på paus behöver det inte betyda att den andra personen inte älskar dig. En klok kvinna sa Det är svårt att öppna hjärtat, men man kan låta bli att stänga det.

För mig betyder det att om jag älskar någon som gjort mig illa så är de välkomna tillbaka, jag accepterar risken att du gör mig illa igen. Men gör inte det är du snäll.

En relation har 2 deltagare och du äger bara mandat över 50% av utgången, jag har ofta tagit på mig 100% av ansvaret, 100% av skulden, 100% av lösningen. Det har varit ganska tungt. Men jag har lärt mig nu att jag bara kan ta hand om min del.

Så hur vill du bli ihåg kommen? Finns det saker som du tar för givet att någon vet? Det är väldigt få människor som läser tankar, några läser känslor men ofta blir det grumligt och fel, färgat av empatens egna upplevelse, så säg det.

Slösa med ord av kärlek och beröm, säg att du är stolt över dina nära, det kan inte landa fel när du gör det.

”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.” – Astrid Lindgren

Jag tänker att detta gäller för alla

Bali och Bajskaffe

På väg hem såg jag filmen Eat, pray, love, bara några timmar efter att jag lämnat Bali var jag tillbaka i värmen, vänligheten och ödmjukheten. Det finns en respekt och välvilja inför allt levande som nästan går att ta på. Istället för att låta Bali vara ett retreat och ett härligt minne så låter jag det genomsyra mig och följa med som en känsla även här hemma. Vår taxichaufför Gusti sa att om resten av Indonesien kollade mer på Bali skulle slitningar mellan olika religioner vara bättre. Jag tänker att om hela världens kollade mer på Bali skulle mänskligheten finna sinnesfrid.

Visst fanns det massa eländighet och nersmutsning, sönderfall av både natur och människor men allt fick plats. Allt fick plats och respekterades som att det var en del av hela livet. Som armbandet som vi fick, som många balineser också hade på sig. en röd, svart och vit tråd snurrade runt varandra, en symbol för brahma, vishnu och Shiva. Födelsen, livet och döden. Alla faser behövs. Det kan vara ditt hela liv, men också ett projekt litet som stort, som att städa köket, laga en målmat eller ett större projekt på jobbat. Här springer vi från smärta och död som om det vore något som vi kan undvika. Något magiskt händer när allt blir accepterat och respekterat. Alla aspekter av livet.

Dessa blommor fanns överallt, på den nybäddade sängen, på marken, i håret som en påminnelse att allt är vackert, inte som på 1700-talet när man sprutade parfym för att dölja att det som stank . Allt är en del av livet, av flödet och moder jord, tom den aparat som du nu läser detta ifrån är en del av moder jord

Jag har haft min yogapraktisering i över 15 år, mitt mål har varit att bli fri, det är det fortfarande. De senaste åren har de högre chakrana, energierna kallat på mig, meditation, andlighet, energiarbete. Jag har sett saker klarare och tydligare, känt en närvaro av något högre en kontakt som jag längtat efter, men jag har fortfarande inte känt mig tillfreds. På mattan ja, i meditation ja, så fort jag varit i min praktisering så är jag där, 100% levande. Men ju mer jag flydde in i mig desto mer stördes jag av det yttre. Mina relationer blev inte bättre, snarare sämre, jag tappade aptiten på mat och på livet, det ändå som var härligt var att yoga, meditera eller att jobba med yoga, eller kroppsbehandlingar och hjälpa andra vidare. Jag blev mer och mer dränerad och tappade sugen på livet, jag började skala av och delade in våren i före och efter Bali, jag bara visste att det skulle ske ett skifte, visste inte hur, bara ATT, jag skulle komma hem mer som mig.

DET GAV BALI MIG MED BESKED

Hela livet, jag är sugen på hela, alla aspekter, disk som sex som festivaler, ge mig mer!!!!

På bali är ceremoni och ritualer viktiga, att visa sin vördnad och tacksamhet för livet och allt levande, gudarna är något ständigt närvarande som är förkroppsligat i oss, en av aspekt av livet och mänskligheten, genom ritualer kan vi se och acceptera alla aspekter.

Det fick mig att tänka på vilka ritualer har jag i mitt liv? Först tänkte jag att jag inte hade några, men sen tänkte jag ett steg till, jag har en massa ritualer, saker som jag gör varje dag utan att riktigt vara där, borsta tänderna, dricka kaffe, hämta barn. Först har vi grunden, det är vad vi gör oavsett om det är asnas (yoga positioner) på mattan eller om det är att klä på sig, borsta tänderna. Det är jordelementet, det är konkret och fast. Det är neutralt och det bara är. Nästa aspekt är hur det flödar och rör sig, allt från tankar, blodet, rörelsen, närvaron, i mina vardagliga ritualer som disken inser jag att jag sällan har lust att göra dem, men jag längtar efter att ha det rent och snyggt runt mig. Att kultivera det jag är sugen på kräver lite discipline, att rikta min lust till det jag gör och inte värdera det ena bättre, högre än det andra. Nästa aspekt är syfte, mitt och sakens, att kultivera en motståndskraft, mentalt och fysiskt en eld som gör att jag inte ger upp på mig själv när det yttre känns överväldigande, för de yttre är alltid neutrala, det är min inställning till situationen som skapar drama, som när min väska stannade i Dubai ett dygn längre än mig. DÅ var jag så tacksam för allt jobb jag gjort, jag var där ändå, världen gick inte under , jag var på Bali, det var varmt, jag hade allt jag i den stunden behövde och resten litade jag på att det skulle lösa sig. SOM det ju så klart gjorde. Den fjärde smaken, aspekten är kärleken, den villkorslösa kärleken, att låta bli att stänga hjärtat även när det gör ont, att återkomma till kärlek. Att ta in alla känslor och känna dem, inte stoppa undan dem eller analysera dem. Att känna smärta, ilska, extas. Att känna är väldigt frigörande. En känsla vill kännas, upplevas känslan är neutral, upplevelsen är neutral – dramat kommer från dina tankar. ”Hjärnan är ett organ, dess uppgift är att tänka men den är inte du” – Johanna Hector

När vi kan blanda samman dessa ingredienser i en ren mix får vi det 5e elementet. Det dyker upp i ditt uttryck. Både hur du uttrycker dig i den yttre världen men också i den inre, för dig själv.

Yogans, livets alkemi är att rena, läka och bli tydlig i alla aspekter, från vad du gör, till var din uppmärksamhet flödar, din eld att stå upp för och orka, att känna och älska villkorslöst. När alla elementen jord, vatten, eld och luft är i harmoni skapas det 5e elementet. The supreme being

Men det gäller att bönorna renas och att du renar dina tankar så att du inte hänger upp dig på att det varit bajs. Om DU blandar bajs i kaffe kommer det påverka upplevelsen och det är vad du kommet att uppleva med dina smaklökar.

Ritualen vi har gjort under veckan har sett i princip lika ut varje dag, men den har renat och lyft olika element varje dag och i slutänden var det en väldigt i brist på bättre ord gudomlig upplevelse, precis som kaffet, eller orgasmen, känslan av kylan när jag kallbadar. När jorden, vattnet, elden och luften i mig är glasklart blir och den högre upplevelsen större.

Yoga of hope

Yoga of hope är ett internationellt initiativ för barn cancer fonden.

Det går av stapeln 17 november och många yoga samtidigt.

Hos mig kan du yoga:

kl  10.15-11.30 Global yoga från hjärtat – en flödande dynamisk klass med fokus på balansen mellan att ge och ta emot.

Boka via Barncancerfondens sida 

kl 13.30 -14.15 kan du yoga tillsammans med ditt/dina barn 3-6år med Sara

Boka här

kl 14.30-15.15 med dina/ditt barn 7-10år med Sara

Boka här

Sara och jag ställer upp med tid och lokal utan egen vinning. Kan du inte vara med men vill bidra ändå, går det utmärkt att klicka på länken och donera en summa.

 

Hoppas att vi ses

Kärlek Sandra

Otillräckligheten

Otillräckligheten, jag tror att det är min största motståndare, som jag kan se…

Saker pågår i livet just nu. Jag som aldrig ryggar för att dela med mig av vad jag går genom, gör det. Jag är rädd att såra människor som har det motsatta problemet, jag är rädd att bli dömd av folk som är motståndare till det beslut jag tagit.

Kroppen är så cool, balansen är så lätt att rubba och det rubbar allt, långt innan du är medveten om vad som  pågår så är du påverkad.  Det stora i hela den här karusellen är just det, att det funkar.

Det hände en olycka, vi gjorde vad vi kunde med dagen- efter piller men det hände ändå.

Kort efter det började jag känna mig stressad, pressad, som om kan inte alla bara lämna mig ifred. Jag räcker inte till.  Jag klarar inte av detta mer. Tydligen hade kroppen redan börjat prioritera ett helt annat skapande än jag var intresserad av.

Jag är känslig i vanliga fall men nu slog känsligheten nya nivåer, ljud, dofter beröring, det skar i mig till den grad att jag höll på att gå sönder. Då känner jag mig otillräcklig som mamma, som fru och vän. (jag klarade inte av att stanna längre än till kl 21 på en kär väns 50-års kalas)

Det var då vi började ana oråd, något är galet, nog för att jag är känslig men jag brukar faktiskt kunna använda mina tekniker och grunda mig så passa att jag kan vara där jag vill var.

Jag började bli orolig i magen och få ont i ryggen, magen svullnade och jag började få svårare att andas.  Saknade den där kontakten med den nedre delen av magen, som om den hade annat för sig än att  stabilisera.

Jag har letat information om vad som händer med kroppen, men den mesta information man får om hormoner är att de kan få dig att bli trött och må illa och vad de gör under rådande situation. Inte varför denna fantastiskt intelligenta del av naturen gör att förlamande trötthet och illamående är en bieffekt. Tills jag faktiskt hittade en länk som sa just det. Att det är ju ganska smart att mamman inte orkar göra en massa saker som riskerar fostret så där i början när det är så känsligt.

Men allt detta, all denna otillräcklighet som jag känner inför de 3 barn jag redan satt till världen, inför mig själv, det faktum att vi måste försörja dem. Att vår situation är som den är, att min man är över 40. Den mentala och fysiska påfrestningen som det innebär att gå genom detta en gång till.  Att vara medveten om att jag var gravid i en vecka, den prövningen var skrämmande, nedslående och omvälvande.  Tankarna så många, perspektiven så många, men det som var rätt för oss och varför är vår sak.

Jag har lärt mig så mycket om mig, men också andra människor. Om rädsla och kärlek. Jag vet att folk vill ha det jag har, men också att andra har det jag vill ha.

Men nu är det dags för mig att skaffa det jag vill, inte leva mitt liv i paus för någon annan, kollegor, vänner eller ens barn

Lyssnar på denna och känner att mitt liv handlar om mig.

Det är ju då det blir bra.

Ja mjuknar i magen, andas djupt, sjunker ner i sätet och känner hur otillräckligheten rinner bort från ögonen som en hinna som hindrat mig från att se klart, hur den tunna hinna av ”jag kan inte andas” i brösten och mellan skuldrorna mjuknar och blir varmare.

Nu börjar jag landa igen <3

Höstglöd och val

I helgen var jag i Åre, ska jag vara nog så är jag fortfarande på väg hem… Sitter i Alvesta på inte det tåget som det var tänkt med det blir nog bra ändå.

Efter helgen bär jag med mig en känsla av glöd, närvaro, lätthet. Att få delat en helg med vänner. Nya och vänner sen länge.

Jag bär också med mig en oro och en känsla av att denna resan kostat för mycket. Inte i form av pengar utan i form av tid med mina barn. Jag tänker mycket på hur jag/vi kan skapa den känslan av lätthet, kravlöshet i vardagen. Jag är på god väg att skapa ett sånt liv. Ett liv där jag älskar mitt jobb. Men efter en massa prat om politik börjar jag fundera på om det ens är möjligt att vara småföretagare och den tvivlen krossar mitt hjärta en smula.

Jag kan inte jämföra eller ens nå ut på samma sätt som större företag kan. Men jag kan och VILL erbjuda något äkta.

Jag vill tro på kärlek, gemenskap och äkthet men just nu är det mest en klump i halsen och en oro om att inte klara att försörja familjen.

Jag vet att jag inte gör allt vad jag kan för att stötta andra små företag, att jag kan bli bättre på det.  För vad blir alternativen när valfriheten försvinner?

 

Jag brinner för att hjälpa andra, jag brinner för frihet, när du har ett val, välj det du brinner för. Vad vill du odla?  Nu menar jag inte bara politiskt.  Gör medvetna val <3

 

 

Reset & Reconnect

Yoga och egen massage för att släppa på spänningar kring höfterna. Först får du öva på tekniker att slappna av och släppa taget om smärta, sen får vi djupare för att skapa skillnad och balansera vår ”key-stone” saccrum.

När vi släppt på motståndet ska vi jobba med tekniker för att skapa kontakt med ”rätt” muskler.

Perfekt för dig som har ont i ländryggen, bär spänningar i axlar och bröstkorg.

För dig som känner dig orolig och blockerad av rädsla. Som önskar dig mer livsgnistan

Investering 350kr endast 12 platser

TOUCH

Beröring är ett basbehov vi har, det finns massor av studier som visar på det. Spädbarn utvecklas bättre om de får vara nära. Detta är inte en workshop i beröringens alla fördelar utan hur vi kan fördjupa effekten och upplevelsen av den enkla vardags beröringen. Från att hålla handen, kramas eller ge dina nära och kära massage hemma. Du behöver inte vara eller vilja bli massör, du behöver bara händer och hjärta att beröra med och från.  Vi kommer prata lite, meditera, andas och yoga och sedan jobba med beröring och att känna.

Det kommer vara en perfekt avslut på lördagen, du kommer vara så härlig och mumsig inför vad som än kommer efter.

Be you, Be true Be free

Vi yogar och samtalar kring att vara sann, att lyssna på sin magkänsla och våga välja det som känns rätt framför det som känns bekvämt.

Vad skulle du göra om pengar, misslyckande och ursäkter inte var aktuella??? Hur kan du leva med din sanning, våga sätta gränser för dig själv och sluta bry dig så mycket om vad andra tycker.

Anmäl till s_jamtfjall@hotmail.com eller BOKA HÄR 

I denna workshop ingår

Föreläsning, yoga, samtal/sharing, guidade funderingar och fika

Ca 2 timmar praktisering Yin/yang yoga, pranayama och meditation

ca 2 timmar fika, samtal och föreläsning

 

Efter Lunch kommer det finnas möjlighet att boka en enskild session med mig med samtal och/eller healing 75min för 750kr (speciellt för dig som är med på förmiddagen. )

Höstglöd

För 3e året i rad har jag nöjet att få vara en av presentatörerna på Höst glöd i Åre. Ett intimt och rikt event. Kombinationen av träning och natur är magisk just där.

Bo på hotellet med närhet till spa, god mat och träningen i samma lokaler, eller utanför dörren.

Jag ser fram emot att åka ensam denna gång, första året var jag gravid och förra året var det en lite bäbis med. Nu ska jag njuta av spa, vin och massa härlig träning, SUP yoga, dansa med Eva Katrin, moving meditation med Fröjdis mm.

Läs mer här HÖST GLÖD